Blog, Douglashout meubelen, Tuin

Wat is Douglas hout, de voor- en nadelen?

Douglas tafel Nena met A poten en dwarsbalk

Douglas hout komt van de Douglas spar. Dit is een Naaldboom. Het hout valt in de categorie zacht hout, net zoals vurenhout. Douglas hout wordt al jarenlang gebruikt in de tuin. Het hout is sterk, duurzaam en bijzonder geschikt voor buitengebruik. Het hout heeft een warme kleur, maar deze kleur vergrijst naargelang de tijd. De gemiddelde levensduur van een Douglas houten meubel of bouwwerk is 15 jaar. Daarnaast is het een houtsoort dat gemakkelijk te bewerken is. Dit maakt het ook zo populair voor buiten.

In deze blog bespreken we de voor- en nadelen van Douglas hout, zodat je precies weet wat het is.

Voordelen van Douglas hout

Duurzaam

Het grootste voordeel van Douglas hout is de duurzaamheid. Het hout gaat lang mee en maakt het daardoor duurzaam. Met Douglas hout kun je gemakkelijk allerlei meubelen maken, maar ook bouwwerken zoals overkappingen en schuttingen. Je bent hiermee garant van een duurzaam meubel of overkapping. Je wilt immers niet elk jaar nieuwe tuinmeubelen moet kopen of een nieuwe schutting moeten plaatsen. Het bespaart je dus geld en jij spaart de wereld een beetje.

Bewerkelijk

Douglas hout is zacht hout en dat maakt het bewerkelijk. Dit maakt het fijn om mee te werken. Veel meubelmakers zijn dan ook enthousiast over het hout en werken er graag mee. Dit is ook een reden waarom we het veel terug zien in de tuin.

In alle lengtes en breedtes te verkrijgen

Douglas hout kun je verkrijgen in verschillende lengtes. Nu zul je denken, dat is met elke houtsoort toch zo? Ja, dat klopt, maar bij Douglas hout kun je het verkrijgen in enorme lengtes. Hierdoor is het ook zo geschikt voor het maken van schuttingen en overkappingen, maar dus ook een mooie lange Douglas houten tuintafel. Bovendien maakt de lengte het mogelijk om te spelen met het ontwerp.

De planken zijn stuk voor stuk uniek en hebben een robuust en authentiek karakter. De planken zijn nooit helemaal recht, in iedere plank zit een lichte bolling, tevens is het handwerk en daarom kan het ook zijn dat de maten van je meubel iets afwijken. Hierdoor komen wij ook niet altijd precies op de juiste afmetingen. We hanteren altijd een marge van 5 centimeter.

Doordat Douglas bomen groot kunnen worden, heb je vaak te maken met zaagsnedes. De zaagsnedes ontstaan doordat de hele boom niet in een zaag past. Dit geeft een robuust effect aan het meubel. Mocht je dit niet mooi vinden, dan heeft een Douglas houten meubel wellicht niet jouw voorkeur.

Zaagsnedes douglas hout

Nadelen van Douglas hout

Vergrijzing

Douglas hout vergrijst, dit houdt in dat het hout naargelang van tijd grijs wordt en zijn oorspronkelijke kleur niet behoud. Het proces van vergrijzing kan al snel starten na aankoop, maar kan ook eventjes duren. Dit verschilt. Het hout wordt grijzer door onder andere de invloed van UV straling. Je kunt dit proces niet tegengaan met een nanocoating. Deze coating is alleen geschikt voor het tegenhouden van kleine hoeveelheden vocht, zoals een omgevallen glas.

De vergrijzing start met kleine puntjes. Het lijkt soms op schimmel, maar dat is het zeker niet. Op onderstaande foto kun je zien hoe dit eruit ziet. Uiteindelijk wordt het hout volledig grijs.

Start vergrijzing Douglas hout

Noesten, scheuren en kieren

Noesten komen niet alleen voor in Douglas hout, maar ook bij andere houtsoorten. Uit deze noesten kan soms wat hars vloeien. De noesten geven het meubel een robuuste look en maken het Douglas hout uniek. Geen enkele plank is hetzelfde. Maar ook scheuren zijn niet onbekend bij Douglas houten meubelen. Het hoort erbij en is dus niet een teken dat het hout niet van kwaliteit is. Dit is juist onderdeel van het hout.

Scheuren Douglas hout

Wit-groene vlekken

Naast de grijze vlekken kun je ook te maken krijgen met wit-groene vlekken. Deze vlekken ontstaan voornamelijk door zouten in het hout. Dit beschermt het hout tegen aantasting van bijvoorbeeld vocht. Waar noesten zijn, vormen zouten en dit wordt zichtbaar als wit-groene vlekken. Dit is niet schadelijk en heeft geen invloed op de kwaliteit van het product.

Daarnaast kun je ook witte vlekken zien. Deze vlekken kennen we ook als aanslag. Dit ontstaat door verschillen temperaturen en afwezigheid van zonlicht. Dit een vorming van schimmel die je gemakkelijk met water en een zachte borstel kunt verwijderen.