Blog, Tuin

Groene aanslag van houten tuinmeubelen verwijderen

Tuintafel Oscar douglashout met stalen trapezium poten

Een veelgestelde vraag is waarom tuinmeubelen zo duur zijn. Je wilt dus zo lang mogelijk genieten van jouw aankoop. Je kunt de levensduur verlengen met het juiste onderhoud voor houten tuinmeubelen. Daarbij komt ook de vraag hoe je groene aanslag kunt verwijderen van houten tuinmeubelen. In dit artikel leggen we uit hoe je de groene aanslag van de tuinmeubelen kunt verwijderen en dus ook langer kunt genieten van deze heerlijke meubelen.

Wat is de groene aanslag op houten tuinmeubelen?

Groene aanslag is een groene laag die zich vormt op een houten tuinmeubel. Deze aanslag wordt veroorzaakt door een tekort aan licht en een grote hoeveelheid vocht. Hierdoor ontstaan schimmels, mos en andere micro-organismen en dit floreert in natte en schaduwrijke omstandigheden. Niet gek dat we groene aanslag vinden op houten tuinmeubelen na een winterperiode.

De groene aanslag is niet mooi, daarnaast is ook gevaarlijk op bijvoorbeeld een houten vlonder. Door groene aanslag wordt namelijk het hout glad. Dit risico is er niet snel bij een houten tuinmeubel, maar je wilt het sowieso verwijderen. Want naast het feit dat het lelijk is, kan het op termijn ook beschadigingen veroorzaken aan het hout. Daarom is het verstandig om dit ook te verwijderen.

Hoe verwijder je groene aanslag?

Groene aanslag verwijderen, kun je een aantal stappen doen. Start altijd eerst met het verwijderen van los vuil van de tuinmeubelen. Denk hierbij aan takjes of zand. Ga vervolgens aan de slag met water en een borstel. Hiermee kun je de aanslag losmaken. Het kan zijn dat je niet direct alle groene aanslag wegkrijgt met water en een borstel. Dan kun je bijvoorbeeld groen zeep gebruiken, maar ook bijvoorbeeld een oplossing van water en azijn. Let wel op dat je niet te veel van de schoonmaakmiddelen gebruikt. Het moeten altijd milde producten zijn die je gebruikt.

Er worden ook methoden gebruikt zoals een hogedrukreiniger. Dit raden we af omdat het hout kan beschadigen. Kies daarom altijd voor milde schoonmaakmiddelen en een milde borstel. Zo voorkom je dat het meubel beschadigd raakt.

Kun je groene aanslag voorkomen?

Groene aanslag voorkomen kan niet, maar je kunt het wel verminderen. Zorg ervoor dat jouw houten tuinmeubelen regelmatig zonlicht krijgen en snel kunnen drogen. Door bijvoorbeeld houten tuinmeubelen op kunststof doppen te plaatsen, staan deze niet in direct contact met de grond. Hierdoor kan het makkelijker drogen. Hierdoor is de kans op groei van groene aanslag verminderd.

Daarnaast helpt het om de tuinmeubelen regelmatig schoon te maken. Door regelmatig vuil te verwijderen van het meubel krijgen mossen en algen minder kans.

Ook kun je dankzij een goede behandeling, zoals met een nanocoating ervoor zorgen dat vocht en vuil worden afgestoten. De kans dat dit intrekt, wordt dus dan ook minder. Maar het zeker nog geen wondermiddel. Ook met deze vorm van bescherming blijft de kans op aanslag bestaan. Wel heb je vaak “minder werk” aan het schoonmaken van de meubelen.

Regelmatig onderhoud doet al wonderen

Ieder jaar onderhoud plegen aan jouw houten tuinmeubelen doet wonderen! Je verlengt gemakkelijk de levensduur van een houten tuinmeubel dankzij onderhoud. Regelmatig schoonmaken hoort bij het onderhoud van tuinmeubelen. Vind je beschadigingen op het hout? Schuur deze stukken dan en zorg ervoor dat je het weer behandeld met een beits of nanocoating. Zo voorkom je dat het erger wordt.

Wil je meer tips? Lees hier meer over het onderhoud van douglas tuinmeubelen en hier meer over het onderhoud van steigerhouten tuinmeubelen.