Blog, Douglashout meubelen, Steigerhout meubelen

Douglas hout vs steigerhout: wat is het verschil?

Steigerhouten bankje Ilse

In onze webshop vind je naast steigerhouten meubelen ook meubelen gemaakt van Douglas hout. Wat is dit voor houtsoort en wat is het verschil met steigerhout? In deze blog nemen we de twee soorten onder de loep en bespreken we de belangrijkste verschillen.

Wat is Douglas hout?

Douglas hout is afkomstig van de Douglasspar. Deze boom komt oorspronkelijk uit het westen van Amerika, waar hij Oregon Pine wordt genoemd. Tegenwoordig groeit hij ook in Europa en is de boom hier een van de hardste naaldhoutsoorten. De buitenkant van de boom is gelig en de kern van de Douglas boom heeft een warme, roodbruine kleur. Na verloop van tijd verandert dit in een grijsachtige kleur. 

De houtsoort is nog relatief onbekend in Nederland, maar wordt steeds populairder. Het wordt vooral gebruikt voor Douglas tuinmeubelen, schuttingen of bijvoorbeeld overkappingen. Een groot voordeel van Douglas hout is dat het minder onderhoud vraagt dan andere houtsoorten en bovendien lang meegaat. Onbehandeld heb je namelijk gemiddeld 15 jaar plezier van een Douglas houten meubel.

Wist je dat: de hoogste boom in Nederland een Douglasspar is? Hij is ruim 50,5 meter hoog en staat op het landgoed van Paleis het Loo. 

Wat is steigerhout?

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is steigerhout geen aparte houtsoort. Het is is eigenlijk een vorm van vurenhout. Grof gezaagde, ruwe vurenhouten planken met een bepaalde afmeting worden voor steigers in de bouw gebruikt. Vandaar de naam steigerhout. Het hout heeft lange vezels en is daardoor redelijk flexibel, maar toch sterk.

Het vurenhout komt van de fijnspar, een boom die in Noord- en Midden-Europa groeit. In Nederland is deze houtsoort de meest gebruikte naaldhoutsoort en ook de meest gebruikte houtsoort. Steigerhout heeft een witachtige gele kleur die door licht na verloop van tijd vergrijsd. Het hout wordt zowel gebruikt voor meubels binnen als voor steigerhouten tuinmeubelen. De stoere en robuuste uitstraling geven steigerhout een uniek karakter.

Wat zijn de grootste verschillen tussen Douglashout en steigerhout?

Beide houtsoorten hebben unieke eigenschappen en voordelen. Ook zijn er een paar belangrijke verschillen:

  • Prijs: steigerhout is voordeliger dan Douglas hout.
  • Behandeling: steigerhouten tuinmeubelen moeten behandeld worden. Bij Douglas houten is dit niet per se nodig. Een behandeling met een waterafstotende nanocoating is wel aan te raden, omdat dit de levensduur van je meubelen verlengt. 
  • Uitstraling: waar Douglas hout een nettere uitstraling heeft, ziet steigerhout er stoer en robuust uit.
  • Kleur: steigerhout is witgeel van kleur, terwijl Douglas hout een roodbruine kleur heeft. Beide houtsoorten vergrijzen na verloop van tijd wanneer ze buiten staan.
  • Duurzaamheid: hoewel zowel steigerhout als Douglas hout erg lang meegaan, kan steigerhout van nature iets minder goed tegen vocht. Een goede behandeling van dit hout is daarom belangrijker om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten.

En wat is nu beter: steigerhout of Douglas hout?

Zowel Douglas hout als steigerhout hebben voordelen en unieke eigenschappen. Daarom is de keuze tussen deze twee soorten vooral een kwestie van smaak. Hou je van een stoere of landelijke inrichting, dan passen steigerhouten eetkamertafels of steigerhouten tuintafels waarschijnlijk beter bij jouw smaak en interieur. Gaat jouw voorkeur uit naar een moderne, nette uitstraling, dan kies je waarschijnlijk eerder voor onze Douglas houten tuintafels of picknicktafels van Douglas hout. Ben je benieuwd naar meer informatie over deze twee houtsoorten of naar ons assortiment? Neem dan gerust contact met ons op!

Geef een antwoord