Teakhout

Alles over teakhouten meubelen

Kast Caro met deuren en stalen frame teakhout

Teakhout is hout dat afkomstig is van de Tectona Grandis boom. Ook wel de teakboom genoemd. Oorspronkelijk komt teakhout uit Zuidoost-Azië, maar de teakboom wordt tegenwoordig ook op grote schaal geplant in de tropen. Het teakhout is erg populair vanwege zijn duurzaamheid en te verkrijgen in tal van verschillende kleuren bruin. Ook wij hebben verschillende soorten teakhouten meubelen in ons assortiment. Denk bijvoorbeeld aan teakhouten kasten, dressoirs, tv-meubelen, bankjes, spiegels en stoelen. Wil je graag meer weten over teakhouten meubelen? In deze blog nemen we je verder mee in de wereld van teakhout!

Teakhouten tv-meubel Elio met stalen poot

Hoe houd je teak mooi?

Als je een teakhouten meubel hebt gekocht, dan wil je die natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Teakhout is een massief product en extreem sterk. Om teakhout zo mooi mogelijk te houden, kun je ervoor kiezen om deze te behandelen. Maar hoe? En wat gebruik je daarvoor?

Groene zeep

Een licht vochtige doek of spons met groene zeep doen voor teakhout wonderen. Neem het meubel regelmatig af met deze combinatie om ervoor te zorgen dat er een beschermlaagje ontstaat. Dit beschermlaagje zal vlekken voorkomen door de vettige eigenschappen die groene zeep heeft.

Teak finisher en teakfix

Een teak finisher of teakfix is speciaal ontwikkeld voor onbehandeld teakhout. Met deze middelen maak je teakhout vocht- en vuilafstotend. Ze zijn te verkrijgen in zowel kleurloos als met kleur afwerking. Afhankelijk van wat je kiest, kun je dus de kleur van het meubel behouden of veranderen. Het voordeel van deze middelen is dat het impregneermiddelen zijn. Een teak finisher hoef je maar 3 à 4 keer per jaar te gebruiken. De teakfix slechts 1 keer per jaar, omdat je het meubel bij gebruik hiervan eerst licht opschuurt. Het opschuren van teakhout dient altijd met de nerfrichting mee te gebeuren.

Teakolie

Verwacht je echt intensief gebruik en vlekken op jouw meubel? Dan is het aan te raden om teakolie te gebruiken. Teakolie geeft het nét dat beetje extra bescherming. Het geeft het meubel wel een iets donkerder uiterlijk, maar laat geen vettige vlekken doordringen. In het geval wanneer je teakolie gaat gebruiken, is het aan te raden om het meubel eerst licht op te schuren. Ook nu weer met de nerfrichting mee. Op deze manier hoef je deze behandeling ook maar eens per jaar uit te voeren. 

Teakhouten kast Aila met deuren

Hoe lang blijft teakhout goed?

Teakhout is ontzettend sterk en gaat daardoor extreem lang mee. De levensduur en het uiterlijk van het meubel worden natuurlijk wel verlengd wanneer het goed behandeld wordt. Afhankelijk van hoe hoogwaardig het teakhout is dat je gekozen hebt, kan het van 20 jaar tot een leven lang mee gaan. Regelmatig schoonmaken en onderhouden verlengt de levensduur enorm.

Hoe reinig je teak meubelen?

Net als met de groene zeep, kun je ook een sopje maken met lauwwarm water en soda. Een zachte borstel of spons dompel je hierin onder, en dan kun je hiermee het meubel schoon maken. Net als bij het schuren doe je dit altijd in de lengterichting met de nerf van het teakhout mee. Even met een droge zachte doek nadrogen, en voilà! 

Teakhouten stoel Daria

Is teakhout geschikt voor buiten?

Teakhout is niet gevoelig voor weersinvloeden. Het zal niet snel rotten door bijvoorbeeld de regen en de wind. Daarom kan teakhout perfect gebruikt worden voor tuinmeubelen. Het is natuurlijk wel aan te raden om het teakhout enigszins te behandelen, zodat je de levensduur kunt verlengen.

Nieuwsgierig geworden naar onze teakhouten meubelen? Neem gerust een kijkje op de webshop bij alle teakhouten meubelen. Heb je verder nog vragen of wil je graag meer informatie? Neem dan gerust contact op. Wij helpen je graag verder!

Geef een antwoord