Blog, Tips, Tuin

Vijf tips voor het aanschaffen van een bloembak

Douglas bloembak Jade met staal

Bloembakken zijn een geweldige manier als je een onderhoudsvrije tuin wilt hebben of geen mogelijkheid hebt om de planten in de grond te plaatsen. Maar voordat je begint met het planten van je bloemen, zijn er enkele dingen die je moet weten over het kiezen van de juiste bloembak, planten en onderhoud. In dit artikel geven we vijf tips over het aanschaffen en gebruik van bloembakken.

Welk materiaal moet ik kiezen voor de bloembak?

Er zijn verschillende materialen waaruit je kunt kiezen voor bloembakken, zoals staal, douglas en steigerhout. Stalen bloembakken zijn uniek, alleen is de poedercoating wel een must. Je moet namelijk rekening houden met oxidatie, dit proces kennen we als roestvorming. Door een poedercoating, vertraag je dit proces. Dit zit altijd bij de stalen bloembakken. Het verschil tussen douglashout en steigerhout is de uitstraling, maar ook de levensduur. Douglas bloembakken hebben een gladdere en warmere uitstraling dan steigerhouten bloembakken. Bovendien is de levensduur van douglas hout beter, dan die van het steigerhout. Steigerhout heeft een grovere uitstraling.

Welke planten zijn geschikt voor in een bloembak?

De combinatie van de juiste planten en plantenbak zorgt ervoor dat jouw planten beter kunnen groeien. Het is belangrijk om bij het kiezen van planten rekening te houden met de grootte van de bloembak en de groei van de planten. Planten groeien bij te veel ruimte niet goed, maar bij te weinig ruimte ook niet. Pas daarom de afmetingen van de bak aan op de hoeveelheid planten die je in de bak wilt zetten, maar ook op grootte de plant. Hoe groter de plant, hoe meer ruimte de wortels nodig hebben.

In welke maand kan ik de bloembakken gaan vullen?

Het is belangrijk om te wachten tot er geen nachtvorst meer is voordat je planten plaatst. De meeste mensen vullen de plantenbakken na 15 mei, wat de zogenoemde ijsheiligen wordt genoemd. Vanaf deze datum de kans op vorst heel klein is. Als je toch eerder kleur in je tuin wilt, kun je de bloembakken binnenzetten als er ‘s nachts vorst wordt verwacht.

Hoe plant ik een bloem of plant in een bloembak?

Voordat je begint met planten, moet je de bloembak schoonmaken met water. Breng een laag potgrond aan en zet de plantjes zonder de kluit te beschadigen in de bloembak. Houd er rekening mee dat er genoeg ruimte zit tussen de planten, aangezien deze groter worden. Vul de rest van de bloembak met potgrond en druk deze goed aan. Geef voor de eerste keer veel water en vul de potgrond indien nodig aan.

Hoe moet ik een bloembak onderhouden?

Om de bloembak te beschermen tegen waterschade, is bescherming essentieel. Voor houten bloembakken kan een nanocoating worden gebruikt om een beschermende laag te vormen en te voorkomen dat vocht en vuil in het hout doordringen. Voor stalen bloembakken wordt een poedercoating aanbevolen om roestvorming te vertragen. Door de beste bescherming te bieden, kun je langer genieten van jouw bloembak.

Geef een antwoord