Blog, Onderhoud, Wooninrichting

Verschillende houtsoorten

Ronde eikenhouten tafel Byro met stalen poot

In de webshop kun je meubelen kopen van steigerhout, mangohout, eikenhout en douglashout. Elke houtsoort is uniek en heeft andere eigenschappen. In dit artikel besteden we aandacht aan de verschillende houtsoorten en hun kwaliteiten. Zo weet je beter de verschillen tussen de meubelen en wat de kwaliteiten zijn. Een keuze maken voor een bepaalde houtsoort maakt namelijk een wereld van verschil.

Steigerhout

De meeste meubelen in de webshop zijn gemaakt van steigerhout. Steigerhout is onverminderd populair dankzij zijn robuuste uiterlijk. Het hout wordt vaak eerst gebruikt in de bouw, waarna het een tweede leven krijgt als meubel. Dat is zeker duurzaam te noemen. Het hout is een vurenhout en heeft een robuuste uitstraling.

Voordelen van steigerhout

Vooropgesteld steigerhout is een duurzame keuze. Het hout is uitermate geschikt voor buitenmeubelen. De robuuste look van het gebruikte hout geeft meubelen een unieke look. Het is ook gemakkelijk te combineren met verschillende interieurstijlen. Wat dacht van steigerhouten meubelen met industriële look of juist landelijke steigerhouten meubelen. Bovendien behoefte steigerhout bijna geen onderhoud wanneer je gebruikmaakt van nanocoating. Ideaal hout voor meubelen.

Eikenhout

Eikenhout is al jarenlang populair en dat is ook niet gek. Je vindt de eikenboom in Nederland in vrijwel elk bos. Het hout is sterk en hard en wordt al jarenlang voor meubelen gebruikt. Eiken groeien in verschillende gebieden en het klimaat heeft invloed op de kwaliteit van het eikenhout. Groeit de boom in een koude omgeving? Dan groeit de boom trager, hierdoor wordt de boom ook steviger. Daarmee is het hout ook sterker. Het hout heeft een robuuste uitstraling.

Voordelen van eikenhout

Eikenhout is sterk en hard en daardoor ontzettend geschikt hout voor meubelen die tegen een stootje moeten kunnen. Meubelen van eikenhout zijn duurzaam en slijtvast. Het hout is ook makkelijk te combineren met bijvoorbeeld staal, waardoor je het gemakkelijk integreert in een modern interieur. Zijn er ook nadelen? Hout is duur op het moment. Daarnaast is eiken gevoelig voor water, dus de nanocoating is aan te raden.

Mangohout

Mangohout is enorm populair op het moment. Het hout is afkomstig van mangoboom die geen vruchten meer geeft. De boom moet worden gekapt, maar krijgt een nieuw leven. Het hout is nog zeer geschikt voor meubelen. Het hout is uniek qua uitstraling. Kleurschakeringen komen vaak voor en hierdoor heeft elk meubel van mangohout een unieke kleur. Het kan dus voorkomen dat een mangohouten tv-meubel een gele kleur heeft, maar de mangohouten eettafel juist weer bruiner is.

Voordelen van mangohout

Mangohout is duurzaam en sterk hout. Dit maakt het geschikt voor meubelen, maar ook een meubel dat langdurig mooi en kwalitatief blijft. In principe heeft een mangohouten meubel weinig onderhoud nodig. De unieke kleur, wat een voordeel van is van het hout, vervaagt wel. Maar met een bijenwas kun je de kleur weer tot leven krijgen. Het grootste voordeel van mangohout zijn de kleurschakeringen, de oneffenheden en robuuste uitstraling. Dit zorgt altijd voor een uniek meubel. Dit kan ook als een nadeel worden ervaren.

Douglas hout

Douglas hout is afkomstig van de douglas spar. Het hout wordt gekenmerkt door verschillende kleuren. Ouder hout is vaak licht geel/bruin van kleur, waar juist jong hout weer rood/bruin is. De kleur geeft het hout een warme uitstraling. Het hout wordt na mate van gebruik wel grijzer. Het is populair voor Douglas buitenmeubelen.

Voordelen van douglas hout

Het hout van douglasspar is zeer bewerkelijk, waardoor meubels maken is een eitje is. Gedurende jaren wordt douglas hout sterker. Dit maakt het uitermate geschikt voor een druk huishouden. Ook dit hout behoort tot de duurzame houtsoorten. Maar het heeft ook nog eens een fijne prijs. Ideaal hout voor meubelen.

Geef een antwoord