Blog, Onderhoud

Washings voor steigerhout en Douglas hout

Samples van steigerhout

Steigerhout en Douglas hout zijn mooi van zichzelf. Beide houtsoorten hebben hun eigen kleur en karakter. Steigerhout is licht en heeft een doorleefde look en Douglas hout is warm van kleur. Beide houtsoorten hebben hun eigen voordelen vergeleken met elkaar. Het is en blijft perfect hout voor tuinmeubelen

Toch kan het voorkomen dat je de kleur van het hout wilt veranderen. Dit kan met een washing. In de webshop vind je drie verschillende kleuren washings: wit, grijs en zwart. Wat het precies is, wat de voordelen zijn en hoe je het aanbrengt, lees je in dit artikel. 

Wat is een washing? 

Met een washing breng je een kleur aan op het hout. Je kunt de washing zien als een laagje verf, maar het heeft bijzondere eigenschappen. De houtstructuur blijft namelijk, ondanks de washing, perfect zichtbaar. De intensiteit van de kleur hangt samen het aantal lagen dat je aanbrengt. 

De redenen voor een washing zijn uiteenlopend. Het kan zijn dat je een bepaalde look voor ogen hebt. Dan kan het zijn dat je daarbij ook gaat werken met kleur. Dit kan dus door de kleur van het hout aan te passen met een washing. Maar een washing kan ook een meubel perfect een tweede leven geven. Vergrijzing van Douglas hout is niet onbekend en je kunt dit dus aanpassen met een washing. 

De kleuren van de washing 

Er zijn verschillende kleuren washings. Deze kleuren zijn wit, zwart en grijs. Elke kleur heeft zijn eigen intensiteit en kenmerken, maar ook het hout heeft effect op de daadwerkelijke kleur. Het is mogelijk om samples te bestellen van de kleuren. 

De washing op steigerhout

Benieuwd hoe dit eruit ziet? Dan geven we graag wat voorbeelden. 

Steigerhouten picknicktafel Watson met stalen frame
Steigerhouten picknicktafel Watson met white wash
Steigerhouten picknicktafel Mingo met X poten
Steigerhouten picknicktafel Mingo met grey wash
Steigerhouten picknicktafel Yale met industrieel frame
Steigerhouten picknicktafel Yale met black wash

De washing op Douglas hout

Douglashout picknicktafel Clune met stalen X poten
Douglas houten picknicktafel Clune met White wash
Tuintafel Oscar douglashout met stalen trapezium poten
Douglas houten tuintafel Oscar met grey wash
Douglashout picknicktafel Clune met stalen X poten
Douglas houten picknicktafel Clune met Black wash

Hoe breng ik een washing aan? 

Je kunt een washing aanbrengen in een aantal stappen. 

  1. Maak het hout vrij van vuil en stof. Dit kun je doen door het hout te schuren, maar je kunt ook met een harde borstel het hout schoon borstelen. Heeft het hout al wat kleine beschadigingen? Kies dan voor schuren. 
  2. De washing breng je aan met een verfroller. Je kunt meerdere lagen van de washing aanbrengen, zodat de kleur intenser wordt. Breng de washing gelijkmatig aan. Doe je dit niet? Dan krijg je kleurverschillen op het hout. 
  3. Heb je de washing gelijkmatig aangebracht? Dan is het een kwestie van wachten. Na een droogproces van vier uur is de washing droog. 
  4. Tot slot kun je bij de washing nog kiezen voor een nanocoating. Deze coating stoot vocht en vuil af. Dit doet een washing niet. Een washing is namelijk alleen kleur en geen bescherming. 

Je kunt bij elke bestelling aangeven of je een washing wilt. Deze wordt aangebracht in de fabriek. Twijfel je over de washings? Bestel eventueel samples van de kleuren, zodat je thuis de beste kleur kunt kiezen.

samples washing en nanocoating
Samples

Voordelen van een washing 

Een washing geeft het hout een unieke kleur, maar het heeft ook voordelen. Zowel Douglas, als steigerhout verandert van kleur na mate van tijd. Dit is simpelweg veroudering van het hout. Daarmee is een washing ook een goede oplossing voor deze veroudering, want je kunt het hout een tweede leven geven met de kleur. 

Hoewel een washing geen volledige bescherming biedt aan het hout, draagt het wel degelijk bij. Je hebt een nanocoating nodig voor volledige bescherming. En gelukkig zijn beide te combineren! Lees hier meer over de nanocoating

Tot slot koop je niet voor niets een houten meubel. Het grootste voordeel van de washing is dat de houtstructuur zichtbaar blijft. Je kunt dus ondanks de kleur nog steeds genieten van de prachtige nerven en noesten van het hout, want de houtstructuur blijft volledig intact. 

Geef een antwoord