Blog, Eetkamer, Tips

Een steigerhouten tafel bestellen

Kruispoot ronde eetafel van steigerhout

Steigerhouten tafels zijn zowel voor binnen als buiten te bestellen in de webshop. Ook is het mogelijk een tafel voor binnen geschikt te maken voor buiten. De mogelijkheden zijn groots en alle mogelijkheden voor maatwerk maken het soms niet gemakkelijker. Daarom wat tips om je op weg te helpen de perfecte tafel te bestellen voor jouw interieur.

Hoe groot moet mijn tafel zijn?

Aan een tafel wil je natuurlijk voldoende ruimte geven voor elk persoon. Maar hoe weet je zeker dat jouw tafel groot genoeg is? Eigenlijk kun je daar een simpele rekensom van maken. Houd rekening met 70 centimeter per persoon om voldoende ruimte te geven aan elk persoon wanneer je een tafel gaat bestellen. Wanneer je dit teveel vindt, kun je uiteraard ook kiezen voor een ronde tafel of kies ervoor om personen aan het hoofd van de tafel te plaatsen. Uiteraard mag dan niet de tafelpoot in de weg zitten.

Voor een ronde tafel geldt dat je dit moet berekenen op de diameter. Een eettafel met een diameter van 120 centimeter biedt ruimte aan vier personen. Elke stoel die erbij wordt aangeschoven betekent 10 centimeter extra in de diameter. Zo bereken je dus gemakkelijk hoe groot de tafel moet zijn voor jouw wensen.

Grootte van eettafel kiezen met hulp

Het tafelblad

De keuze van het tafelblad kan samenhangen met jouw voorkeuren, maar natuurlijk ook het gebruik. Vrijwel alle materialen, zoals betonlook, steigerhout en eikenhout, zijn met de juiste behandeling langdurig mooi te houden. Daarbij moet je wel rekening houden dat zaken zoals het gooien van sleutels op een tafel nooit slim is. Dit veroorzaakt makkelijk krassen of deuken. Ook is het zetten van hete pannen op een tafel niet slim. Ga dus ten eerste altijd verstandig om met jouw tafel.

Om een betonlook tafelblad te beschermen kies je voor een waterafstotende laag. Deze voorkomt dat vocht makkelijk in kan trekken. Ditzelfde geldt voor een houten tafelblad. Gebruik de nanocoating om ervoor te zorgen dat water niet in kan trekken. Wil je de tafel buiten gebruiken? Dan is een coating zeker van belang. Betonlook tafels zijn niet geschikt voor buiten gebruik.

De tafelpoot

Je hebt keuze uit verschillende tafelpoten. Van houten tafelpoten tot aan stalen tafelpoten met elk natuurlijk een eigen vorm. Wil je graag rond de tafel kunnen zitten, dan is het slim om te kiezen voor bijvoorbeeld een industriële matrix (spider) poot. Zo kan iedereen aan alle kanten van de tafel zitten.

Een industriële O poot is bijvoorbeeld weer geschikt om aan de kopse kanten van de tafel te plaatsen. Hiermee is het alsnog wel mogelijk om aan het hoofd van de tafel te zitten, maar dit is niet altijd even gemakkelijk en mooi. Denk dus na over hoe je de tafel wilt gebruiken en welke ruimte je nodig hebt.

Benieuwd welke stalen poten we allemaal aanbieden en welk onderhoud van belang is? Lees dan dit artikel over industriële poten.

Overweeg de mogelijkheden voor maatwerk zorgvuldig

Bij elke tafel vind je verschillende mogelijkheden voor maatwerk. De belangrijkste zijn de maten, de bescherming en het materiaal natuurlijk. Overweeg de overige mogelijkheden zorgvuldig. Wil je bijvoorbeeld een kleur toevoegen? Dat kan in veel gevallen, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Denk dus bij de overige maatwerk mogelijkheden na of deze echt in jouw interieur passen of niet wanneer je besluit om een tafel te bestellen.

Geef een antwoord