Betonlook meubels, Blog

Hoe behandel ik mijn betonlook meubelen?

Betonlook salontafel Hampton met strak design

Betonlook meubelen zijn stoer en robuust en in te zetten bij verschillende woonstijlen. Denk aan klassiek, maar ook de huidige industriële woontrend. En verkrijgbaar in verschillende kleuren, dus ideaal.

Meubelen zijn een serieuze investering. Je wilt zo lang mogelijk plezier hebben van je aankoop. Daarom koop je meubels van hoge kwaliteit. Maar ook dan is het mogelijk dat je meubel na verloop van tijd minder wordt. Dit komt simpelweg door gebruik. In een huis wordt geleefd en daarom is onderhoud af en toe nodig.

Onderhoud plegen aan je betonlook meubel

Wil je het meubel schoonmaken? Dit kan je met een sloffen doek doen. Let alleen goed op met schoonmaakmiddelen. Middelen met chloor, bleek, citroen of andere zuren raden wij je sterk af. Dit bijt in het meubel.

Dit geldt dus ook voor ongelukjes met wijn. Hier zitten zuren in, waar de betonlook niet tegen bestand is. Gebruik dus altijd een placemat, onderzetter of tafelkleed. Zo bescherm je het meubel optimaal.

Naar verloop van tijd is het normaal dat het meubel donkere vlekken krijgt. Deze verkleuringen ontstaan nou eenmaal. Dit moet je zeker accepteren. Het hoort erbij dat door de jaren heen er barstjes, verkleuringen en putjes ontstaan door gebruik.

Beschadigingen door gebruik gebeuren vaak door bijvoorbeeld door voorwerpen die vallen, zoals sleutels of bestek. Is de beschadiging klein? Dan kun je dit oplossen met wat transparante nagellak. Breng een druppel aan op het beschadigde plekje.

Betonlook is een gevoelig product. Het is belangrijk als je iets laat morsten dit direct droog te maken, laat je vocht langdurig op de tafel liggen zal dit vlekken veroorzaken die niet te verwijderen zijn. Ook is het belangrijk om geen warme materialen zoals pannen of een kop thee op de tafel te zetten, door de hitte zal het betonlook pigment onttrekken en ontstaan er kringen.

Bij betonlook is het ook van belang om niet voor een langere tijd accessoires op het meubel te laten staan, hierbij kan je denken aan een vaas, fruitschaal of bijvoorbeeld boeken. Hierdoor kan kleurverschil ontstaan op het meubel.

Wij raden het aan om elk jaar nieuwe onderhoudsolie laag aan te brengen.

Onderhoudsolie voor betonlook meubelen
Onderhoudsolie voor betonlook meubelen

Hoe breng ik onderhoudsolie aan?

We raden je aan elk jaar onderhoudsolie aan te brengen op je betonlook meubel. Deze olie breng je met drie lagen aan. De eerste laag breng je dik aan. Dit doe je met een spons. Maak draaiende bewegingen. Laat de eerste laag helemaal opdrogen, voordat je start met de volgende laag. Dit geldt overigens voor elke laag die je aanbrengt.

Wanneer de eerste laag is opgedroogd, mag je de tweede laag olie aanbrengen. Let op, deze laag mag je velen malen dunner aanbrengen. Ook de tweede laag olie laat je volledig opdrogen. Zodra deze laag weer is opgedroogd, kun je starten aan de derde en laatste laag. Voor de laatste laag geldt ook dat deze dun moet zijn.

Het is van belang om tijdens de lagen olie en 2 dagen na de laatste laag olie geen gebruik te maken van de tafel zodat de olie volledig in het meubel kan trekken.

Dit is absoluut geen moeilijk klusje en de moeite zeker waard. Herhaal dus elk jaar deze behandeling en heb zo een meubel voor het leven.

Geef een antwoord