Betonlook meubels, Blog

De Betonlook

Betoncire bureau Nelse

Betonlook is hot! Je ziet steeds meer betonlook meubelen. De populariteit is groeiend. Waar je misschien eerst alleen een tafel zag, zie je nu ook muren en vloeren in de betonlook. Tegenwoordig is steeds meer mogelijk.

Op dit moment is ook de industriële interieurstijl enorm populair. Doordat beton en hout zeer goed combineren, worden de meubelen ook veel gebruikt in deze stijl. Al met al zijn deze tijdloze meubels ontzettend populair en we vertellen je er graag meer over.

Betonlook industriele tafel Essie met O poten en onderkoker
Betoncire industriele tafel Essie

Wat zijn betonlook meubelen? 

Betonlook meubelen zijn meubelen die zijn gestuct met een betonlaag. Het frame kan bijvoorbeeld van mdf zijn of andere houtsoorten. Natuurlijk is het mogelijk om meubelen van beton te maken, maar praktisch is anders. Betonlook kan kleine gaatjes bevatten in het oppervlak, betonlook is nooit egaal. Dit hoort bij betonlook en geeft charme aan het meubel.

Meubelen van beton worden gemaakt in een mal. Hierin wordt het beton gegoten, maar dit proces is zeer kwetsbaar. Het geeft kleine puntjes, hoewel de meeste mensen die mooi vinden, krijg je toch vaak niet het gewenste resultaat. Daarnaast is beton in de praktijk ook niet handig.

Betonlook meubelen zijn gemaakt van mdf en daarom is het belangrijk om het meubel niet te zwaar te belasten. Denk hierbij ook aan leunen, steunen, zitten op de tafel. Ook zware belasting van het meubel spullen / woonaccessoires valt hieronder. Bij een kast adviseren we om de legplanken ook niet te zwaar te belasten, anders bestaat de kans dat het meubel zal gaan doorhangen.

Betonlook meubelen zijn dus meubelen die gestuct zijn met beton. Dit kunnen verschillende soorten beton zijn, zoals beton cire, beal mortex, verbau-betonstuc of fiberclay. Beton cire wordt het meest gebruikt en zo dus ook door ons.

Betonlook meubelen worden gemaakt door beton te stucen op een meubel. Om dit te doen wordt natuurlijk eerst het meubel geproduceerd uit bijvoorbeeld mdf. Dit wordt vetvrij gemaakt en geschuurd. Daarna wordt een speciale voorstrijk aangebracht. Vervolgens is het mogelijk het beton erop te stucen. Dit wordt gedaan met strijkende bewegingen. Het meubel zal 2 lagen betonlook krijgen. De betonlook meubels zijn dus niet compleet van beton. We doen dit op deze manier omdat een massief betonnen meubel anders te zwaar zal worden. Het is daarnaast mogelijk dat er schroefgaten aan de onderkant van het blad te zien zijn.

Wanneer de betonlook op het meubel zit, wordt het vaak nog een keer geschuurd. Hierdoor kun je extra mooie oneffenheden aanbrengen voor de robuuste uitstraling.

Wat is beton cire?

De meeste betonlook meubelen worden gemaakt met beton cire. Dit is eigenlijk authentiek beton. Vertaalt vanuit het Frans staat het voor gewreven beton. Het bestaat uit kiezelstenen, zand, speciale kunsthars en natuurlijk een kleurstof voor de kleur. Dankzij de hars is het zeer flexibel, waardoor het dun wordt aangebracht.

De beton cire wordt handmatig aangebracht met een vegende beweging. Hierdoor ontstaat de betonlook die veel mensen mooi vinden. Namelijk robuust en clean. Vaak worden er meerdere lagen aangebracht. Door meerdere lagen aan te brengen, krijg je minder putjes en luchtbellen. Het lijkt daardoor een echte betonnen meubel, maar dan wel praktisch.

Beton cire wordt gemengd met een kleurstof. Hierdoor zijn alle kleuren mogelijk. De kleur vervaagt niet want het is kleurvast. Eigenlijk is het de ideale coating. Het is makkelijk te reinigen, blijft goed zitten, heeft een grote hechtkracht en is ook nog eens flexibel. Het is zelfs mogelijk het te gebruiken voor een verwarming.

Verschillende kleuren beton 

Aan het beton cire kan een kleurstof worden toegevoegd. Wij gebruiken kleurstoffen waarmee we de kleuren; wit, betongrijs, middengrijs en antraciet maken. Deze kleuren geven elk meubel zijn eigen karakter. Dit betekent ook dat je altijd een uniek meubel hebt. Je kunt samples aanvragen.

Voordelen en nadelen van betonlook meubelen 

Betonlook meubelen zijn prachtig, maar elk meubel kent zijn voor- en nadelen. Laten we beginnen met de voordelen. 

Dankzij de betonlook voelt het meubel aan alsof het echt van beton is. De putjes, vegen en oneffenheden zorgen voor het echte betongevoel. Maar het is minder zwaar dan beton en oogt vaak ook warmer dan echt beton. Ook zijn de randen vele malen minder scherp, maar blijven altijd nog een beetje scherp.

De betonlook geeft ook veel mogelijkheden om materialen te combineren. Denk aan industriële tafelpoten met een betonlook tafelblad. Of de combinatie met hout. Het is veelzijdig.

Het is geschikt voor allerlei meubels, denk aan tafels, kasten en tv meubels. Beton cire leent zich voor alle vormen en daardoor zijn alle meubelen te fabriceren in allerlei vormen. Maar daar houdt het niet op. Ook voor muren en vloeren is het geschikt.

Maar ondanks deze voordelen zijn er ook nadelen aan betonlook meubelen. Er is veel verschil is in prijs en kwaliteit. Je moet dus goed opletten bij de aanschaf van jouw meubel.

De meubelen zijn niet geschikt voor buiten. Echte betonnen meubels zou je buiten kunnen plaatsen. Dit gaat niet op voor de betonlook meubels.

Betonlook meubels hebben een groot zwak voor zuren. Stoot je bijvoorbeeld een glas rode wijn om? Dan is de kans op blijvende vlekken groot. Het is dus uitkijken geblazen met zuren en vetten van eten. Dit geldt ook voor schoonmaakmiddelen.

Betonlook meubelen worden altijd gemonteerd geleverd m.u.v. van tafels, hierbij zal de poot los geleverd worden van het blad. Doordat het betonstuc in de werkplaats aangebracht moet worden is het niet mogelijk om betonlook demontabel te leveren.

De waterafstotende laag is enkel voor water, dit product is niet bestand tegen vet en alle andere vloeistoffen.

Al met al zijn de nadelen nihil. Wanneer je het meubel goed onderhoudt, zul je hier niets van ervaren. Maar het is natuurlijk logisch dat bij intensief gebruik er nog wel eens een ongelukje wil voorkomen. Blijf daarom altijd uitkijken en wees zuinig op jouw meubel!

Onderhoudstips voor betonlook meubelen

De betonlook meubelen zijn makkelijk te onderhouden. Wat heb je nodig? Warm water en een doek. Neem het meubel af met een sloffen doek en klaar. In principe zijn industriële meubelen met betonlook praktisch en kosten vrijwel geen onderhoud. Echter, deze meubelen zijn niet goed bestand tegen vocht en vet. Daarom raden we ook altijd de waterafstotende laag aan bij je bestelling. Hierdoor voorkom je dat vocht in het blad kan trekken. Daarnaast raden we altijd aan een tafelkleed te gebruiken, zodat er geen vet in het blad kan trekken.

Kijk uit met schoonmaakmiddelen. Vaak bevatten deze citroen of andere middelen die de betonlook aantasten. Pas daarom op met schoonmaakmiddelen.

Ondanks goed en voorzichtig schoonmaken kan het meubel na verloop van tijd verkleuren. Ook kunnen er putjes ontstaan. Dit komt vaak veelal door gebruik. Denk aan sleutels op de tafel gooien of iets wat valt. Gebruik daarom altijd onderzetters of een tafelzeil. Zo heb je langdurig plezier.

Mocht je toch een ongelukje hebben gehad en is er een putje ontstaan. Gebruik dan transparante nagellak. Hiermee los je het gemakkelijk op. Let alleen wel op hiermee! Er kunnen kleine verkleuringen ontstaan. 

Uiteindelijk wordt de betonlook door gebruik altijd minder. Donkere vlekken en andere verkleuringen zijn normaal. Dit is net zoals bij steigerhouten meubelen. Dit hoort er nu eenmaal bij. Pas wel op met ijzeren pannen onderzetters, hiervan kun je vlekken in het beton krijgen. We raden je aan om onderzetters met een rubber of siliconen stukje aan de onderkant te gebruiken. Betonlook kan absoluut niet tegen de warmte van pannen of kopjes. Het gebruiken van een tafelzeil over een betonlook (salon)tafel is zeer aan te raden, zo voorkom je dat er vet of vocht in de tafel kan trekken.

Onderhoudsolie voor betonlook meubelen
Onderhoudsolie voor betonlook meubelen

Waar passen de betonlook meubels goed bij? 

Betonlook meubelen zijn ontzettend goed te combineren met verschillende interieurstijlen. Van modern tot aan klassiek. Onderschat de kracht van de betonlook zeker niet. 

In combinatie met de industriële woonstijl 

Houd jij ook zo van de industriële woonstijl? De stijl is op dit moment ontzettend populair. Het is een prachtige combinatie van moderne materialen, vintage en hout. Het brengt zeker warmte in huis. Betonlook meubelen zijn ook perfect te integreren in deze stijl. Zet bijvoorbeeld een groot betonlook meubel in de ruimte. Met deze grandeur zet jij een echte eyecatcher in de ruimte, die goed samensmelt met de industriële stijl. 

Betonlook tafel Ronco
Tafel Ronco met stalen poten

In combinatie met de moderne woonstijl 

Uiteraard lenen deze meubelen zich grandioos voor de moderne woonstijl. De strakke lijnen van deze meubelen en de rust van het design zorgen voor een perfecte integratie binnen deze stijl. Daarnaast kun je ook makkelijk spelen met de elementen. Een zwevend strak tv meubel? Geen probleem met de betonlook! Zo breng je ook nog een speels elementen in het interieur.

In combinatie met de landelijke woonstijl 

Wie denkt dat de betonlook meubelen niet te combineren is met de landelijke stijl heeft het zeker mis. Uiteraard zal binnen dit interieur het een subtiele toevoeging moeten zijn. Gebruik geen grote betonlook meubelen, maar ga voor simpel en klein. Kies bijvoorbeeld een mooie salontafel of een spiegel met betonlook. En kies zeker voor de warme kleuren zoals antraciet.

Betonlook tafel Cooper met smalle stalen poten
Betonlook tafel Coop met landelijke stoelen

In combinatie met de klassieke woonstijl

We horen je denken; ‘de betonlook in een klassieke woonstijl ziet er toch niet uit?’. Nou, dat is zeker niet waar! In de klassieke woonstijl vind je veel basiskleuren, waaronder grijs. Integreer ook weer hier de betonlook subtiel. Laat het zeker niet de boventoon voeren als het gaat om meubelen. Maar je kunt zeker de betonlook wel toepassen op de muur of de vloer. Waardoor het een perfecte basis vormt voor jouw klassieke interieur

Een veelzijdige look

Het mag duidelijk zijn dat de betonlook ontzettend veelzijdig is. Het zijn praktische meubelen, ze zijn makkelijk in onderhoud en zijn goed te combineren met verschillende woonstijlen. Dit alles draagt natuurlijk bij aan de groeiende populariteit van de meubelen.

In onze webshop vind je een ruim assortiment betonlook meubels, maar staat jouw gedroomde meubel hier niet tussen? Geen probleem! Wij maken graag jouw woondromen waar. Stuur een ontwerp in en wij maken het geheel op maat in onze fabriek. Kun jij er geen genoeg van krijgen en wil jij onze meubels in het echt zien? Neem dan een kijkje in onze showroom. We vertellen je er graag meer over. 

One thought on “De Betonlook

  1. Marie de Jonge schreef:

    Bedankt voor het delen van dit artikel over de betonlook trend! Ik zou graag een betonnen vloer willen storten omdat ik de stijl erg mooi vind. Leuk om te lezen over andere betonnen elementen die ik zou kunnen toevoegen.

Geef een antwoord