Balkon, Blog, Douglashout meubelen, Steigerhout meubelen, Tuin

Welk hout is geschikt voor tuinmeubelen?

Douglashout picknicktafel Ediz met rugleuning

Als je op zoek bent naar nieuwe tuinmeubelen, is het belangrijk om het juiste hout te kiezen. Maar welk hout is geschikt voor tuinmeubelen? In deze blog gaan we dieper in op deze vraag en geven we je informatie over verschillende houtsoorten die vaak gebruikt worden voor tuinmeubelen. Het kiezen van de juiste houtsoort voor je tuinmeubelen is belangrijk, omdat dit invloed heeft op de levensduur en het uiterlijk van de meubelen. Het is aan te raden om je goed te laten informeren over de verschillende houtsoorten en hun eigenschappen voordat je een keuze maakt.

Is hardhout geschikt voor tuinmeubelen?

Hardhout is een veelgebruikte houtsoort voor tuinmeubelen en dat is niet zonder reden. Hardhout staat bekend om zijn duurzaamheid en sterkte. Het is bestand tegen verschillende weersomstandigheden, zoals regen en zonlicht. Daarnaast heeft hardhout een natuurlijke uitstraling en kan het jarenlang meegaan, mits het goed onderhouden wordt.

Een bekende hardhoutsoort die vaak gebruikt wordt voor tuinmeubelen is teak. Teakhout heeft van nature een hoog oliegehalte, waardoor het bestand is tegen vocht en schimmels. Daarnaast heeft teakhout weinig onderhoud nodig, wat het ideaal maakt voor mensen die niet veel tijd willen besteden aan het onderhouden van hun tuinmeubelen. Wil je meer weten over teakhout? Hier lees je alles over teakhouten meubelen

Naast teak zijn er nog andere hardhoutsoorten die geschikt zijn voor tuinmeubelen. Een voorbeeld hiervan is eikenhout. Eikenhout is een zeer sterke en duurzame houtsoort die goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Het heeft een natuurlijke uitstraling en kan zowel binnen als buiten gebruikt worden.

Een andere populaire hardhoutsoort voor tuinmeubelen is acaciahout. Acaciahout is een duurzame houtsoort die van nature bestand is tegen schimmels en insecten. Het heeft een mooie warme kleur en een fijne nerfstructuur. Acaciahout is ook nog eens milieuvriendelijk, omdat het afkomstig is van snelgroeiende bomen.

Naast de duurzaamheid en sterkte van hardhout, is het ook belangrijk om te kijken naar het comfort van de tuinmeubelen. Hardhouten tuinmeubelen kunnen soms wat harder aanvoelen dan bijvoorbeeld tuinmeubelen van kunststof of aluminium. Om het comfort te verhogen, kunnen er kussens op de tuinmeubelen geplaatst worden. Dit zorgt niet alleen voor extra comfort, maar geeft ook een gezellige uitstraling aan de tuin.

Meest gebruikte houtsoort voor tuinmeubelen

Een van de meest gebruikte houtsoorten voor tuinmeubelen is steigerhout. Steigerhout is populair vanwege zijn robuuste uitstraling en betaalbaarheid. Het is een zachte houtsoort, wat betekent dat het minder duurzaam is dan hardhout. Hierdoor kan het sneller slijten en vergrijzen wanneer het niet goed wordt beschermd tegen de weerselementen.

Om steigerhouten tuinmeubelen langer mooi te houden, is het aan te raden om ze te behandelen met een speciale nanocoating die het hout beschermt tegen vocht en vuil. Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van steigerhouten tuinmeubelen en zorgt ervoor dat ze er altijd goed uit blijven zien. Meer tips voor het onderhouden van steigerhouten meubelen lees je hier. 

Naast steigerhout en het eerder genoemde teakhout, eikenhout en acaciahout, zijn er nog tal van andere houtsoorten die geschikt zijn voor tuinmeubelen, zoals mahoniehout en cederhout. Elke houtsoort heeft zijn eigen kenmerken en uitstraling, waardoor er voor iedere tuin en smaak wel een geschikte houtsoort te vinden is.

Steigerhouten tuinmeubels

Als je een fan bent van een rustieke uitstraling, dan zijn steigerhouten tuinmeubelen misschien wel de perfecte keuze voor je tuin. Een mooie steigerhouten tuintafel of steigerhouten loungeset staat prachtig in elke industriële tuin. Steigerhouten tuinmeubelen hebben een uitgesproken charme door hun ruwe en verweerde uiterlijk. Het is belangrijk op te merken dat steigerhout minder duurzaam of weerbestendig is als hardhout. Om de levensduur te verlengen is regelmatig onderhoud en behandeling nodig.

Als je van doe-het-zelfprojecten houdt, kan steigerhout een geweldige optie voor je zijn. De betaalbaarheid en het gebruiksgemak maken het een populaire keuze onder huiseigenaren die hun eigen tuinmeubelen op maat willen maken. Wij verzorgen voor veel meubelen ook volledig maatwerk. Van afmetingen tot extra opbergruimte, en van kleuren tot bescherming is alles aanpasbaar. Mocht je een tuinmeubel op het oog hebben, dan wordt er op de productpagina aangegeven wat de mogelijkheden voor dat meubel zijn.

Steigerhouten Loungeset Tuscon

Douglas tuinmeubelen

Een andere houtsoort die geschikt is voor tuinmeubelen is Douglas hout. Douglas hout is een naaldhoutsoort afkomstig van de douglasspar en staat bekend om zijn duurzaamheid. Hout van de douglasspar heeft een warme, roodbruine kleur en een mooie vlamtekening. Het heeft van nature een hoge weerstand tegen vocht en kan goed tegen verschillende weersomstandigheden. Hierdoor is Douglas hout zeer geschikt voor buitengebruik.

Douglas hout heeft een hoge natuurlijke weerstand tegen schimmels en insecten. Hierdoor is het minder vatbaar voor houtrot en kan het lang meegaan, zelfs zonder behandeling. Toch is het belangrijk om Douglas tuinmeubelen goed te onderhouden. Door regelmatig te reinigen en te behandelen met een beschermende laag, kun je de levensduur van Douglas tuinmeubelen aanzienlijk verlengen.

Naast tuinmeubelen wordt Douglas hout ook veel gebruikt voor andere buitentoepassingen, zoals schuttingen, vlonders en pergola’s. Het is een veelzijdig materiaal dat zich goed leent voor verschillende projecten in de tuin. Al met al is Douglas hout dus een uitstekende keuze voor tuinmeubelen. 

Douglas tafel Nena met A poten en dwarsbalk

Teakhouten tuinmeubelen

Zoals eerder genoemd, is teakhout een hardhoutsoort die zeer geschikt is voor tuinmeubelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een mooi teakhouten bankje of teakhouten stoelen. Teakhout heeft een natuurlijke olie-inhoud die het hout beschermt tegen vocht, schimmel en insecten. Het heeft daarnaast een warme uitstraling en vergrijst mooi over de tijd. Om teakhouten tuinmeubelen in goede conditie te houden, is het belangrijk om ze regelmatig te reinigen en te behandelen met een speciale teakolie. Hierdoor behouden de meubelen hun natuurlijke kleur en blijven ze beschermd tegen de elementen.

Teakhouten bankje Daria 125 x 64 x 90 cm


Kortom, zijn er verschillende houtsoorten die geschikt zijn voor tuinmeubelen. Het kiezen van het juiste hout hangt af van je persoonlijke voorkeur, budget en het onderhoud dat je bereid bent te doen. Of je nu kiest voor hardhout zoals teak, of een zachtere houtsoort zoals steigerhout, met de juiste behandeling en verzorging kunnen je tuinmeubelen vele jaren meegaan en je tuin een prachtige uitstraling geven. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of wil je graag persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op.