Blog, Tuin

Hoe creëer ik een landelijke tuin?

Steigerhouten picknicktafel Watson met stalen frame

Ben je fan van een landelijke woonstijl en ben je benieuwd hoe je deze stijl kan doortrekken naar je tuin? Lees dan snel verder, want in deze blog leggen we je uit met welke tuinmeubelen je in jouw tuin een landelijke sfeer creëert. 

Wat kenmerkt een landelijke tuin?

Denk je aan een landelijke tuin, dan denk je aan een tuin die rust en sfeer uitstraalt. Het is het tegenovergestelde van een kale, betegelde tuin. Veel tegels, beton of kunstgras zal je niet vinden in een landelijke tuin. De landelijke tuin is juist groen en wordt gekenmerkt door een klassieke en tijdloze sfeer. 

Landelijke tuinmeubelen

Passend bij deze stijl zijn robuuste, grote tuinmeubelen, die gemaakt zijn van natuurlijke materialen. Kies dus niet voor tuinmeubilair van RVS of aluminium, maar voor houten tuinmeubelen. Voorbeelden van geschikte materialen zijn douglashout of steigerhout. Steigerhout is gemaakt van gebruikte steigerplanken, waardoor het een stoere en doorleefde sfeer heeft. Net als Douglas hout, is het een stevige houtsoort, perfect passend binnen een landelijke stijl. 

Kies je voor een houten meubel met een stalen frame, dan is een wit frame passender bij een landelijke tuin dan een zwart frame. Met een zwart stalen frame creëer je al snel een industriële en moderne uitstraling. 

Hoe onderhoud je landelijke tuinmeubelen?

Je landelijke tuinmeubelen wil je natuurlijk zo lang mogelijk als nieuw houden. Daarom is het belangrijk om ze voorafgaand aan de levering te laten behandelen en deze behandeling zelf elk jaar opnieuw toe te passen. Houten tuinmeubelen kun je het beste beschermen met een nanocoating. Dit is een transparante beschermlaag die water- en vuilafstotend werkt. Een metalen frame van een picknicktafel of tuintafel dat wordt blootgesteld aan weersinvloeden, heeft baat bij een poedercoating. Dit vertraagt de roestvorming. 

Welke planten landelijke tuin?

Zonder veel groen, geen landelijke tuin. Zorg dus voor veel planten en bloemen in je tuin, eventueel afgeschermd door houten borders. De beplanting mag speels zijn, richt het geheel dus niet te strak in en laat de begroeiing zijn gang gaan. Kies voor veel verschillende kleuren en een aantal blikvangers. Zo zijn vlinderstruiken, hortensia’s, blauwe regen of lavendel voorbeelden van planten die je veel ziet in landelijke tuinen.

Hoe maak je een landelijke tuin?

Je weet nu welke meubelen en planten goed passen bij een landelijke tuin. Maar hoe richt je deze tuin vervolgens in? Hierbij onze belangrijkste tips op een rijtje:

  • Zorg voor genoeg organische elementen en vormen.
  • Voorkom veel strakke lijnen, zorg voor speelsheid in de beplanting.
  • Kies voor veel groen en veel verschillende planten en bloemen.
  • Ga voor natuurlijke materialen en natuurlijke tinten.
  • Maak je tuin extra gezellig en sfeervol met sierkussens, verlichting of bijvoorbeeld een decoratieladder waar je planten op zet.

Ben je benieuwd naar meer tips, of wil je graag een passend advies voor jouw tuin? Neem dan contact met ons op, dan denken wij graag met je mee.

One thought on “Hoe creëer ik een landelijke tuin?

  1. Esther Holten schreef:

    Ik zou ook graag een landelijke tuin willen hebben. Goed om te weten welke planten hiervoor geschikt zijn. Ik ga ook vooral op zoek naar natuurlijke materialen en tinten.

Geef een antwoord