Blog, Tips, Tuin

Wat is de levensduur van tuinmeubelen?

Douglashouten tuintafel Gary met stalen A poten

Een goede tuinset is een investering. Je wilt graag dat de set jarenlang meegaat en dat je er elk jaar van kunt genieten. Daarom kies je uiteraard voor de beste materialen en overweeg je alle opties goed. In dit artikel beantwoorden we de vraag wat de levensduur is van tuinmeubelen en hoe jij deze levensduur kan verlengen.

Levensduur van houten tuinmeubelen

De levensduur van houten tuinmeubelen is variërend en hangt samen met het type hout waar je voor kiest. Steigerhouten tuinmeubelen gaan tussen de vijf en tien jaar mee. Douglas houten tuinmeubelen gaan tien tot vijftien jaar mee. Maar de levensduur van beide houtsoorten hangt ook samen met het onderhoud dat je pleegt aan de tuinmeubelen. Bij goed onderhoud gaan de meubelen uiteraard langer mee en verleng je de levensduur.

Houtsoorten zoals steigerhout, Douglas en teak zijn bijzonder geschikt voor buiten. Deze houtsoorten hebben elk eigenschappen waardoor het bestendig is tegen verschillende weersomstandigheden, zelfs zonder bescherming. Maar nogmaals houten tuinmeubelen gaan langer mee, mits de juiste behandeling plaatsvindt en het juiste onderhoud. Dat mag nooit onderschat worden.

Levensduur van kunststof tuinmeubelen

Er wordt vaak gedacht kunststof tuinmeubelen nog langer mee gaan, dan houten tuinmeubelen. Toch is dit niet waar. Ook de levensduur van kunststof tuinmeubelen is beperkt en is vaak tussen de vijf a tien jaar. Ook bij kunststof tuinmeubelen geldt dat je de juiste onderhoud moet plegen om ze langdurig mooi te houden.

Veel mensen combineren vaak beide materialen niet omdat ze denken dat levensduur zo verschillend is, maar de verschillen in levensduur is vrijwel nihil tussen beide materialen.

Levensduur verlengen van houten tuinmeubelen

Zoals gemeld kun je levensduur van houten tuinmeubelen verlengen door het juiste onderhoud. Voor steigerhouten en douglas houten meubelen geldt dat je deze goed schoon moet houden. Verwijder altijd zo snel mogelijk groene aanslag en verwijder viezigheid zoals mos van een tuinmeubel. Wanneer je dit soort viezigheid op het tuinmeubel laat zitten, kan dit de levensduur beperken en dat is zonde. Goed schoonmaken is altijd de eerste stap in het onderhoud van de tuinmeubelen. Lees hier meer over de beste schoonmaaktips voor tuinmeubelen.

Let wel op dat niet elk hout hetzelfde schoonmaakproces aankan. Lees daarom hier alles over het onderhoud van Douglas houten meubelen en hier alles over het onderhoud van steigerhouten tuinmeubelen.

Naast goed schoonmaken, kun je behandelingen plegen waarmee het hout wordt beschermd. Denk bijvoorbeeld aan een nanocoating. In dit artikel leggen we uit wat een nanocoating is. In het kort is een nanocoating niets meer dan een beschermende laag op het hout waarmee vocht en vuil wordt afgestoten. Je kunt de laag ieder jaar weer aanbrengen. De behandeling helpt dus om de levensduur te verlengen.

Verder kun je de levensduur verlengen door tuinmeubelen altijd goed op te bergen. Het goed opbergen van tuinmeubelen tijdens de wintermaanden kan een verschil maken in levensduur. Staat bijvoorbeeld een Douglas houten loungebank altijd buiten? Dan zal het hout meer te verduren krijgen, dan een tuintafel van steigerhout die is opgeborgen in een schuur. Bekijk dus altijd hoe je de tuinmeubelen kunt beschermen in de wintermaanden tegen de weersomstandigheden.

Maar wat is dan de beste optie?

Wanneer het om tuinmeubelen gaat, kun je dus voor zowel kunststof als hout gaan. Hout is bewerkbaar en in sommige gevallen heeft het ook nog eens een langere levensduur dan kunststof, zeker wanneer het juiste onderhoud wordt toegepast. Er is nooit een goed of fout hierin. Het belangrijkste is dat je kiest voor wat jij mooi vindt en dat de investering het waard is vergeleken met de levensduur. En dat moet wel lukken met het assortiment van LoodsXL.